Visie

OBBOTEC is in 2018 opgericht met als missie het ontwikkelen van unieke oplossingen voor het hergebruik van bio- en plasticafvalstromen. De technologieën zijn oorspronkelijk ontwikkeld door uitvinder en chemisch ingenieur Obbo Hazewinkel, die zijn expertise in de petrochemie heeft ingezet om hoogwaardige recycling en de productie van (deels groene) brandstoffen mogelijk te maken.

Als eigenaar en ontwikkelaar van deze baanbrekende technologieën heeft OBBOTEC ze omgezet in operationele toepassingen. Hierdoor dragen we bij aan een circulaire economie en een duurzame wereld.

Plasticafval

Volgens onderzoeksbureau McKinsey zal in 2030 wereldwijd 560 miljoen ton plastic worden gebruikt. Hiervan is ongeveer 120 miljoen ton bestemd voor langdurig gebruik, zoals in auto’s. De overige 440 miljoen ton betreft consumentenplastic, zoals verpakkingen.

Aan het eind van zijn levensduur heeft plastic vaak een negatief effect op het milieu, doordat het wordt verbrand met CO2-uitstoot of in het milieu terechtkomt. Voor een duurzame wereld is het cruciaal dat plastic wordt hergebruikt en dat de huidige lineaire, fossiele levenscyclus van plastic wordt omgezet naar een hoogwaardige circulaire cyclus.

Missie

OBBOTEC wil een significante bijdrage leveren aan het circulair maken van bio- en plasticafvalstromen. We richten ons vooral op afvalstromen die bestaan uit plastics (PP & PE, OBBOTEC SPEX) en niet-recyclebare mengsels van biomateriaal en plastics (OBBOTEC HydroCat). Het verbranden van plastic is slecht voor het milieu, stoot CO2 uit, en levert slechts een beperkte energieopbrengst op. Bovendien gaat het materiaal verloren.

De technologieën van OBBOTEC bieden een duurzamer alternatief, waardoor ze bijdragen aan een circulaire economie en een groenere wereld.

Visie

Om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, is een combinatie van vele initiatieven nodig. OBBOTEC gelooft dat de noodzakelijke technologieën al beschikbaar zijn om de energie- en materiaaltransitie aan te pakken, en dat de doelstellingen van Parijs 2050 al in 2030 gerealiseerd kunnen worden. Onze SPEX en HydroCat technologieën zijn hier onderdeel van.

Wat ontbreekt, is prioriteit, daadkracht, en samenwerking. OBBOTEC streeft ernaar deze visie uit te dragen en zoveel mogelijk partners en technologieën te verbinden, om zo een coalitie te bouwen die de energietransitie versnelt.

PACT 2030 (Partnership for Accelerated Carbon Transition) is een initiatief waarbij we samenwerken met andere bedrijven die dezelfde visie delen. Dit partnerschap richt zich op de integratie van sleuteltechnologieën, volledige circulariteit van koolstof, negatieve emissies en sectoroverschrijdende samenwerking. Samen willen we de energietransitie versnellen en een duurzame toekomst creëren.

PACT 2030 gelooft dat de energietransitie:

  1. Nog steeds gebaseerd kan zijn op gebruik van koolwaterstoffen en kan worden gerealiseerd zonder een volledige exit van deze stoffen;
  2. Gebaseerd moet zijn op de integratie van waterstof-, biomassa-, en koolstof economieën;
  3. Gebouwd dient te worden rond de volledige circulariteit van koolstof, het sluiten van de ‘carbon loop’ door maximale recycling van koolstof, kunststoffen en CO2 in plaats van deze uit te bannen;
  4. Zich dient te concentreren op samenwerking en partnerschappen tussen industrieën, instituten en technologieën;
  5. Nu actie moet nemen omdat de benodigde technologieën grotendeels al beschikbaar zijn, en dus niet de verantwoordelijkheid mag doorgeven aan volgende generaties;
  6. Nederland een ideale infrastructuur en broedplaats biedt om een toonaangevende delta te worden voor de energietransitie.

Wil je meer informatie over de recycletechnieken van OBBOTEC?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.